Cestr.cz

Konzumace mléka a mléčných výrobků snižuje riziko vzniku rakoviny střev

Je to výsledkem analýzy, ve které byly vyhodnoceny data z 60ti dlouhodobých studií, do nichž bylo zapojeno více než 26 000 testovaných osob.

  Je to výsledkem analýzy, ve které byly vyhodnoceny data z 60ti dlouhodobých studií, do nichž bylo zapojeno více než 26 000 testovaných osob. Výsledky studií ukazují, že riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku díky vysokému příjmu vápníku klesá až o 45 %. Mléko a mléčné výrobky jsou jednoznačně nejlepšími zdroji kalcia. Podle jejich odhadu by spotřebitelé při denní konzumaci mléka mohli upustit od nákupu drahých potravinových doplňků, jako jsou vitamíny a minerály.  
 
Mléko je „bílé zdraví“  
Vysoký obsah vápníku, lehce stravitelné mléčné tuky a bílkoviny, stejně jako vitamíny typu B slouží hlavně lidskému zdraví. Mnohé výzkumy již v mléce prokázaly více než 2000 různých přírodních složek. Nejrůznější rady týkající se stravovacích návyků doporučovaly denní konzumaci minimálně 3 porcí mléka a mléčných výrobků, jako jsou sýry a jogurty. Přitom se spotřebitelé nemuseli obávat obsahu tuků. Přírodní mléčné tuky garantovaly dlouhý pocit nasycení. Ten, kdo konzumuje mléko a mléčné výrobky s přírodním obsahem tuku, netloustne.  
 
Zdravé potraviny nesmí být trhem vytlačeny  
Velké úsilí je třeba věnovat správnému označování výrobků. Spotřebitelé se nemohou spolehnout na to, že kde na obalu výrobku stojí označení „mléko“ nebo „sýr“, také uvnitř obalu „mléko“ nebo „sýr“ opravdu jsou. Úvahy z Bruselu, že v budoucnu budou moci být propagovány pouze mléčné produkty se sníženým obsahem tuku, je třeba rezolutně odmítnout. Nemůže dojít k tomu, aby byly z trhu stále více vytlačovány přírodní a zdravé produkty a naopak upraveným „designovým“ výrobkům se cesta ke spotřebitelům uvolnila.  
 
Zpracováno z podkladů DBV, 2009
 

Publikováno: 10. 6. 2009
Počet přečtení: 25634×
Copyright © 2008 Svaz chovatelů českého strakatého skotu | www.cestr.cz | svaz@cestr.cz